Atvyke į kaljano barą – Ką sakote kaljano meistrui, renkantis ką rūkyti kaljano bare? „Noriu skanaus, gaivaus ir dūmingo kaljano“? Tai turbūt populiariausia frazė, kurią meistrai girdi bendraudami su kaljanų baro svečiu. Tačiau kai žmogus pradeda gaminti kaljaną namuose, dažnai iškyla problema: „Kodėl kaljane tiek mažai dūmų?“.
Kaljane mažai dūmų. Ką daryti?
- Kaljano taurelė – Taurelė rekomenduojama yra Killer, Turkish formos pvz: Solaris, Bigmaks, Japona, Arma gamintojų. Tokios taurelės turi didesnes skyles, kurios daugiau perduoda oro ir tuo pačiu dūmų kiekis būna didesnis, bet esant didesniam dūmingumui kaljanas ir greičiau išsirūko.
- Vanduo kaljano kolboje – Kuo didesnis kolbos tūris, tuo daugiau dūmų galite išpūsti rūkydami. Kaljano įstaigose yra standartinio dydžio kolbos, bet yra ir kitų įvairių kolbų, tad jei turite kolbą mini kaljano modeliui, tada dūmų visada bus mažiau tai visiškai normalu. Kaljanas turi turėti reikiamą vandens kiekį pagal norimą trauką ar tai lengvesnė ar sunkesnė, t.y. kai mažiau vandens kolboje – trauka lengvesnė, kai daugiau vandens kolboje – trauka sunkesnė. Tačiau pripildę kolbą per daug arba per mažai vandnes – susidursite su problema, kad kaljanas blogai trauksis ir bus mažai dūmų, kadangi trauka tampa labai sunki ir rūkyti tokį kaljaną tampa labai nekomfortiška.
- Temperatūra – Jei laikomasi aukščiau išvardytų punktų ir kaljane vis dar mažai dūmų, tai priežastis slypi būtent temperatūroje. Kad padidinti temperatūrą taurelės ir tabako esančio jame, Jums reikia įdėti papildomą kaljano anglį. Kad glicerinas, iš kurio atsiranda kaljano dūmai, pradėtų atlikti savo funkciją, tabakas turi būti gerai įkaitintas (tačiau neperkaitintas). Būtina kaljano rūkymo metu palaikyti stabilią kaljano taurelės temperatūrą. Svarbu nepersistengti ir nesudeginti tabako per dideliu karščiu. Nuo per didelės kaitros turėsite dūmingą kaljaną, bet rūkyti bus neįmanoma ir neskanu, kadangi kaljano tabakas pasieks savo degimo temperatūrą ir glicerinas jame jau neatliks reikiamos funkcijos. Taip pat pasirinkus paprastesnę karščio kamerą, Jums bus kiek sunkiau pasirinkti tinkamą temperatūrą, dėl to siūlome intensyviai stebėti kaljano skonį ir laiku sureaguoti į pasikeitusi dūmo skonį ir jo kartumą. Pajutus, kad dūmas kartesnis, nuimkite vieną anglį nuo karščio kameros. Praėjus šiek tiek laiko pajausite, kad trūksta kaitros, tuomet padėtą į šalį anglį uždėkite adgal į karščio kamerą.
Mes išvardinome pagrindines taisykles, kaip pasigaminti skanų ir dūmingą kaljaną ir ką reikėtų daryti, jei kaljane mažai dūmų. Tačiau norime padaryti vieną nedidelę pastabą, kad jei esate „Gero dūmo“ gerbėjas, nepamirškite vėdinti savo patalpos ar kambario, nes pagrindinis principas yra, kad rūkyti kaljaną turi būti malonu!